Skogbrannsesong - men brenner det for lite i norske skoger?


Kjære leser,

En oppsummering av kvartalsrapporter i Sverige viser sterke resultater for svensk skogindustri, til tross for tøffe tider.

Vi er på full fart inn i skogbrannsesongen, og da er det mest snakk om hvordan disse kan slukkes. Men andre mener det brenner for lite i norske skoger, skal vi oppnå høyere naturverdier.

Skogbruket er under juridisk press. En betydelig og til dels stilltiende transformasjon, som ikke skjer gjennom lovvedtak, men gjennom regeldannelse nedenfra, skriver vår stafettpinneforfatter.

I serien om skogbrukskvinner kan du treffe Maren Aamodt Nilsen på 20 år som vil bli skogbrukslærer.

Og på NMBU finner vi en «vitenskapelig gentleman» på 25 år som har valgt å skrive doktorgrad i skogsektormodellering.

God lesing!

Mvh
Line Venn
Redaktør i Norsk Skogbruk

Stabilitet blant skogindustriens tungvektere

Til tross for utfordringene viser flere av de store skogselskapene sterke resultater i årets første kvartal.

Brenner det for lite i norske skoger?

Skogbrann er enhver skogeiers mareritt, men fra et biologisk ståsted kan en skogbrann også skape verdier. I Sverige gjennomføres systematisk såkalte «naturvårdsbränningar» for raskt å kunne skape høyere naturverdier i skogen. I Norge er vi så vidt i gang med slik brenning.

Skogbruket under juridisk press

Stafettpinnen: Skogbruket i Norge er i ferd med å underlegges en betydelig og til dels stilltiende rettslig transformasjon. Denne utviklingen skjer ikke gjennom nye lovvedtak fra Stortinget, men i stor grad gjennom regeldannelse nedenfra.

Vil bli skogbrukslærer

Maren Aamodt Nilsen er 20 år og maskinførerlærling for Ole Bertil Reistad. Hun er straks ferdig med lærlingetiden og planen er å videreutdanne seg til skogbrukslærer etter hvert.

En vitenskapelig gentleman

25 år gamle Elias Garvik, også kjent som «Professoren» på NMBUs lesesaler. Som barn ønsket han å bli gentleman når han ble stor, og nå er han på sitt første semester i en doktorgrad om skogsektormodellering, ikke overaskende for de som kjenner han.

TIPS: Vår Instagram-konto drives av Ungdomsredaksjonen (U:RED) i Norsk Skogbruk og består av skogstudenter som engasjerer seg spesielt i saker for våre yngre lesere. Målet med redaksjonens arbeid er å i større grad nå fram til denne lesergruppen med nyheter og aktuelt stoff fra næringen. Med det håper vi å knytte næring og de unge under utdanning tettere sammen.

Norsk Skogbruk distribueres gratis til alle som studerer skogfag.

Norsk Skogbruk | Wergelandsveien 23B | 0167 Oslo | Norge

www.norsk-skogbruk.no


Det norske Skogselskap leverer den tekniske nyhetsbrevløsningen for Norsk Skogbruk
Oppdater navn og epostadresse
Meld av
redaksjonelle nyhetsbrev fra Norsk Skogbruk
Meld av
alle utsendinger fra Det norske Skogselskap

Skogselskapet Media

Skogselskapet Media administrerer utsending av nyhetsbrev fra Skogselskapet og Norsk Skogbruk.

Read more from Skogselskapet Media
Skogsminister besøkte rekrutteringsprosjekt

Åpne nyhetsbrev i nettleser Lars Erik Rønningen, prosjektleder for JOB:U i Skogselskapet (t.v.) og landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen er begge strålende fornbøyd med JOB:U-suksessen. Skogsministeren begeistret for rekrutteringsprosjekt – Kjempebra jobbet – akkurat sånne prosjekter trenger vi, er den klare meldingen fra landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen om rekrutteringsprosjektet JOB:U. Godt over 200 ungdommer har sommerjobb i skogen gjennom dette prosjektet i år....

-Forsømmer samfunns­oppdraget vårt

Åpne nyhetsbrev i nettleser Kjære leser, Et nytt Norsk Skogbruk er på vei til din postkasse, og er også tilgjengelig for abonnenter som E-magasin. Her er noen smakebiter. En av tre forklaringsmodeller for «den lille istid» handler i praksis om mer skog. Skogen er åpenbart et kraftfullt klimaverktøy, og nå går det feil vei – i hele Europa. Se forskningen som viser de foruroligende LULUCF-tallene. I Norge går det litt bedre, men trenden er den samme. Flere sider ved norsk skogbruk er med å...

Kan du forklare fotosyntesen?

Åpne nyhetsbrev i nettleser Lys + vann + karbondioksid → sukker og oksygengass Fotosyntese på timeplanen Kjære lærere! Sommeren banker på døren – og ute er det nærmest selvlysende grønt. Fotosyntesen er på sitt aller mest aktive i månedene vi er inne i akkurat nå. Sol, vann og CO₂ - det er fascinerende at tre så enkle ingredienser er nøkkelen til en så komplisert prosess. Jobben skogen gjør for oss gjennom fotosyntesen er neste tema på Skogpåtimeplanen.no. Der kan elevene få et lynkurs i...